mandag 21. mars 2011

Gesteinnlegg av mamma, Liwonde nasjonalpark

Turen på ca fire timer med bil fra Lilongwe  til Liwonde gikk uten problem, så også opp Shire-elven med båt til Mvuu camp. Et fantastisk sted dypt inne i Afrika. Lunchen var klar da vi kom, men først fikk vi tilbudt fuktig klut til håndvask og et glass appelsinjuce.

Etter lunch startet jakten på ville dyr. En stor firhjulstrekker med sjåfør tok oss frem over alt. Vi krysset elver og ulendt terreng og så Impaler i store flokker, apekatter, villsvin, nyalaer og et yrende fugleliv, men vi så ingen elefant. Proviant som skulle inntas ved solnedgang var medbrakt, det ble imidlertid mørkt før bilen stoppet midt i et gjørmehull like etter at Marianne ble oversrøytet med søle. Sjåføren som også var vår guide tryllet frem både gin, tonic og glass og en liten bolle peanøtter. Etter ett raskt blikk på klærne sine bestilte Marianne prompte en dobbel gin tonic! Vi stod i gjørme til anklene og plassen må karakteriseres som serdeles uegnet for picnic. Men månen var fantastisk og provianten smakte udmerket. Jakten på elefanter var prioritert høyere enn jakten på et egnet plass for gin tonic og vi var førnøyde.

Herlig middag om kvelden med bursdagskake til Marianne fra personalet til dessert. En lekker bløtekake med tre lys og fem ansatte sang flerstemt bursdagssangen! Deretter god natts søvn i "hytte" nr. 6 som var et eventyr! Terrasse rundt hele hytten, hengekøye, kurvmøbler, utedusj og utsikt til elven som var under fem meter fra terrassen. Interiøret var meget rustikt og meget lekkert. Alt reisverk var nydelig spleiset sammen med flettet tauverk, dusjveggene inne var i mørkt tre med utskjæringer av afrikanske dyr, på gulvet, som bestod av brede,mørke bord i heltre, stod en stor utskåret flodhest, reisverket som på tre sider hadde myggnetting i stedet for tett vegg trakk naturen helt inn.



Ønsker man uforstyrret søvn anbefales ørepropper. Natten hadde et ustoppelig tilbud på jungelens lyder. Lydnivået tiltok i styrke da soloppgang nærmet seg. Etter frokost fortsatte jakten på afrikas dyr med elvebåt. Vi var tre om bord. Kapteienen, Marianne og jeg.


Flodhestene sørget for at denne jakten i stor grad ble tilfredstillet umiddelbart, de var overalt. De boltret seg i vannet i store flokker. Flodhestene her er en rolig rase og vi kunne være bare et par meter fra uten at det ble ansett som farlig. En stor krokodille som så like over  vannkanten ved foten av et tre forsvant ganske fort under vann da vi førsøkte å nærme oss, forresten ikke så mange meter fra der vår hytte lå. Båten seilte rolig med strømmen.  I sivet like ved båten fikk Marianne øye på enda en krokodille. Den var diger!  Guiden beordret Marianne umiddelbart ned fra fordekket, med opplysning om at en krokodille kan hoppe tre meter! Alt vel, vi lever fortsatt.


Et stort mørkt dyr på andre siden av elven! Jeg var ikke i tvil: En elefant! Vi krysset over og var bare noen få meter fra det enorme dyret som beveget seg langsomt og virket uforstyrrelig rolig. Det er en egen skjønnhet over rolige bevegelser. Den lekte seg i vannet en lang stund før den igjen gikk opp på land og forsvant inn i jungelen. I regntiden, som er fra november til mars er det sjelden å se elefanter ved elven, i motsetning til i tørketiden. Det var lenge siden det var sett elefant i området, så vi var heldige.


Etter lunch lørdag kom det to gjester til og Marianne og jeg var ikke lenger alene. Imidlertid en spesiell kombinasjon av yrker: En jordmor, en barnelege, en barnepsykiater og en mor. og veldig hyggelig.

Det nermeste vi kom løver var et par løvebrøl sent lørdag kveld.

Nå vel hjemme i huset Lilongwe, etter en liten tur innom the Camelons hvor det ble spilt live-jazz og masse publikum på matter i gresset. I morgen avreise tilbake til Roma. Takk min kjære Marianne for noen fantastiske dager! Ønsker deg masse lykke til med en viktig jobb i et fantasstisk land! Klem fra mamma

2 kommentarer:

  1. Hei Marianne,

    Ville bare si at Jens reiser til India i begynnelsen av mai. Veldig spennende, og litt skummelt. Han blir der til jul, men kommer hjem for å disputere i juni. Jeg kommer nok til å dra ned og være der noen måneder med ham:)

    Vi skypes!

    Klem Ca

    SvarSlett
  2. hei marianne :-)
    utrolig spennende og fantastisk!!

    her hjemme er det tidlig vår i bergen..skiftende vær mellom snø, sol og regn (sånn som det bare kan regne i bergen!!!)

    lille nora kom til verden for en uke siden (16mars, på temin).. så her går det i amming, soving og lett turgåing.. kos!!!

    kos deg videre..gleder meg til neste blogg!!
    pia xxx

    SvarSlett